24 05-2023
24/05/2023

Προκήρυξη Έκθεσης Γλυπτικής 2023 στο Β.Χ.Μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορεία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά έκθεση Γλυπτικής

02 06-2023
Αθήνα

Εκδήλωση-συζήτηση "Ιστορία & comics" στο πλαίσιο της έκθεσης "1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος"

Την Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, ώρα 07:00 μμ.

07 06-2023
Αθήνα

Πρόσκληση ενδιαφέροντος Συμποσίου Ζωγραφικής του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το ΕΕΤΕ

Κατάθεση φακέλου συμμετοχής 26/06 έως 30/06/2023

Προβολή Ανακοίνωσης

Ανακοίνωση_48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ
 

48 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
«Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ- Έξω το ΝΑΤΟ»: 48 χρόνια μετά,  έρχονται μπροστά μας πάλι τα συνθήματα από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου το 1973.
Η Επέτειος του Πολυτεχνείου μάς θυμίζει αυτούς που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της δικτατορίας, που ήρθαν αντιμέτωποι με τα βασανιστήρια στα μπουντρούμια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, που κλείστηκαν στις φυλακές και τις εξορίες, που διώχτηκαν... 
Ο ηρωικός φοιτητικός και λαϊκός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου ήταν το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης λαού και νεολαίας, που δυνάμωσε από το 1972 και μετά. Η ιδιαίτερη σημασία του Πολυτεχνείου έγκειται στο ότι η φοιτητική εξέγερση είχε την ενεργητική αλληλεγγύη χιλιάδων εργατών, χιλιάδων υπαλλήλων, χιλιάδων λαού στις σημαντικότερες πόλεις του τόπου.
·Τη δικτατορία των συνταγματαρχών που επιβλήθηκε με τον έλεγχο του Στρατού, με το χτύπημα των λαϊκών ελευθεριών και με την ενίσχυση της καταστολής την έφερε η ανάγκη αναμόρφωσης των  δομών και των μηχανισμών του  κράτους. 
Σήμερα χτυπιούνται οι προοδευτικές ιδέες και οι λαϊκές ελευθερίες, με κάθε τρόπο και μέσο: Από το βήμα της Βουλής με τους νόμους που ψηφίζονται, μέσα από τον Τύπο, τα κανάλια, με την εγκληματική δράση νεοναζιστικών συμμοριών, με την προσπάθεια διάδοσης της θεωρίας των δύο άκρων, της εξίσωσης κομμουνισμού – φασισμού, με την καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων. 
·Η δικτατορία του 1967, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, έδεσε ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της εποχής, τόσο με  τη στήριξη των ΗΠΑ, όσο και τις οικονομικές σχέσεις με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης με κατάληξη στην τραγωδία της Κύπρου, που έδειξε τι φέρνουν στους λαούς αυτοί οι  σχεδιασμοί.
Το  ελληνικό κράτος όλα αυτά τα χρόνια επιδιώκει πάντα τη γεωστρατηγική αναβάθμισή του μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ και σε ανταγωνισμό με την επίσης ΝΑΤΟϊκή Τουρκία... Στην ίδια κατεύθυνση υπέγραψε (με κυβέρνηση τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις προηγούμενες), τα τελευταία 6 χρόνια,  νέες συμφωνίες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ με νέες στρατιωτικές Νατοϊκές βάσεις στη χώρα, σύναψε τελευταία «στρατηγική εταιρική σχέση» με τη Γαλλία, υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η ύπαρξη Αμερικανονατοϊκών στρατιωτικών βάσεων, θαλάσσιων και εναέριων υπερόπλων στη χώρα μας δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για το λαό και τους λαούς της περιοχής, αφού καθιστά τη χώρα μας πεδίο αντιποίνων. Δίνεται στο ΝΑΤΟ και στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς πακτωλός χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό, την ίδια ώρα που αποδυναμώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, όπως και η Δημόσια Παιδεία, και πλήττεται οικονομικά κάθε λαϊκό νοικοκυριό…
Τα συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου το 1973, «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ»,   «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» είναι και σήμερα και πάντα επίκαιρα. 
Η επέτειος του Πολυτεχνείου δεν είναι μνημόσυνο. Είναι προσκλητήριο αγώνα…

Για το Δ.Σ.
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10