21 03-2024
Αθήνα

Συλλογή αφισών με έργα τέχνης για σχολείο

Χορήγηση αφισών ή ανατύπωση έργων Τέχνης προκειμένου να αναρτηθούν στις αίθουσες σχολείου

15 05-2024
Αθήνα

Ανακοίνωση για ημερίδα για τα εργασιακά ζητήματα των εικαστικών- Πρόγραμμα

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

06 03-2024
Αθήνα

Σε αναζήτηση βαθμολογητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δελτίο τύπου σχετικά με έγγραφο που καλεί εκπαιδευτικούς για να οριστούν βαθμολογητές πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Προβολή Ανακοίνωσης

Για το κλείσιμο των κινηματογράφων

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΕΕΤΕ
Για το κλείσιμο των κινηματογράφων

Το ΕΕΤΕ σε συνέχεια κι άλλων καλλιτεχνικών φορέων, σωματείων και συλλογικοτήτων, διαφωνεί με την σειρά του με την όποια απόφαση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, από θέση αρχής. Κατ' επέκταση, εναντιώνεται στην λογική να αλλάξουν καθεστώς χρήσης και με το σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσουν, τρεις από τους πιο σημαντικούς και ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, το IDEAL, το ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ που τα κτήρια τους ανήκουν στον ΕΦΚΑ, που στόχο έχει βάλει την εκποίηση χώρων πολιτισμού.

Tο ΑΣΤΟΡ λειτουργεί ως κινηματογράφος από το 1947 ενώ το IDEAL φέτος κλείνει έναν αιώνα ζωής και κινηματογραφικής προσφοράς στους κάτοικους της πόλης. Ένας αιώνας λειτουργίας που φαίνεται ωστόσο να κλείνει με φαστ - τρακ διαδικασίες μέσα σε λίγες μέρες, και συγκεκριμένα στις 23 Νοεμβρίου 2022, που είναι η καταληκτική ημερομηνία προσφορών. Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1880-1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Το Ωδείο, στην οδό Φειδίου 33 χτισμένο από το 1840, στέγασε από το 1919 το “Ελληνικό Ωδείο”, και από το 2006 έχει περάσει στην περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο το άφησε όλα αυτά τα χρόνια στη μοίρα του με αποτέλεσμα το καλοκαίρι ένα κομμάτι του να καταρρεύσει, καταστρέφοντας την παρακείμενη στέγη του κινηματογράφου ΙDEAL.

Οι κινηματογραφικές αίθουσες είναι ο φυσικός χώρος της 7ης τέχνης και αποτελεί ταυτόχρονα και χώρο ουσιαστικού συγχρωτισμού του κοινού, γεγονός που αποτελεί ένα από τα δομικά συστατικά του κινηματογράφου. Οι κινηματογράφοι δεν αποτελούν άλλο ένα τουριστικό θέρετρο προς εκμετάλλευση αλλά χώρους πολιτισμού, ανοιχτούς στην κοινωνία. Άλλωστε η όλη αυτή συζήτηση, τοποθετείται στα πλαίσια της συνολικής μετατροπής του κέντρου της πρωτεύουσας σε τουριστική ατραξιόν. Εκεί όπου μεγάλοι επιχειρηματίες βιάζονται να πατήσουν πόδι.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, έκλεισαν αρκετοί ιστορικοί κινηματογράφοι ("Έμπασσυ", “Πτι Παλαί", "Όσκαρ"), όπως και για δέκα χρόνια δεν γίνεται κάτι, από πλευράς της πολιτείας, όσον αφορά το "Αττικόν - Απόλλων". 

Εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την εκποίηση αυτών των κτηρίων όπως και οι αντιδράσεις από πλευράς του κοινού, σπουδαστών κινηματογραφικών σχολών, οργανώσεων και κομμάτων και όσων υπερασπίζονται τον πολιτισμό. Ο ΕΦΚΑ, προσπάθησε με μια ανακοίνωση και υπό την πίεση των αντιδράσεων, να κάνει ένα βήμα πίσω στις εξαγγελίες του, ωστόσο εκτιμούμε πως θολώνει τα νερά και δεν σταματάει με σαφήνεια τον σχεδιασμό του, όπως και ζητάει η φιλοκινηματογραφική κοινότητα. Άλλωστε, την Τετάρτη 23 Νοέμβρη, ανοίγει τις επιχειρηματικές προτάσεις και προσφορές, έχοντας ως άμεση στόχευση το IDEAL, επιβεβαιώνοντας ότι οι εξαγγελίες του δεν συνάδουν με τους ευρύτερους σχεδιασμούς.

Το ΕΕΤΕ, υπερασπιζόμενο το κοινό, τους κινηματογραφικούς δημιουργούς, την τέχνη του κινηματογράφου και την τέχνη και τον πολιτισμό εν γένει, μπαίνει στον κοινό αγώνα και καλεί με τους υπόλοιπους φορείς και σωματεία (σκηνοθετών, τεχνικών, ηθοποιών, σεναριογράφων κ.α.) να υπερασπιστούν το σινεμά.

Με αιτήματα

Να μην αλλάξει το καθεστώς χρήσης των κινηματογραφικών αιθουσών και να κριθούν διατηρητέες.

Να υπάρξει εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών υπό όποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Να υπάρξει στήριξη στις χειμερινές μονές κινηματογραφικές αίθουσες, αίθουσες που οικονομικά πλήττονται και απειλούνται με αφανισμό. 

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γενική Γραμματέας

Νάσος Χαλκίδης                                                                   Βικτώρια Νταρίλα

 

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10