24 05-2023
24/05/2023

Προκήρυξη Έκθεσης Γλυπτικής 2023 στο Β.Χ.Μ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εφορεία Γλυπτικής του ΕΕΤΕ διοργανώνουν για έβδομη συνεχή χρονιά έκθεση Γλυπτικής

02 06-2023
Αθήνα

Εκδήλωση-συζήτηση "Ιστορία & comics" στο πλαίσιο της έκθεσης "1922-2022 Έξοδος-Διέξοδος"

Την Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023, ώρα 07:00 μμ.

07 06-2023
Αθήνα

Πρόσκληση ενδιαφέροντος Συμποσίου Ζωγραφικής του Δήμου Πατρέων σε συνεργασία με το ΕΕΤΕ

Κατάθεση φακέλου συμμετοχής 26/06 έως 30/06/2023

Προβολή Ανακοίνωσης

Για το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022

  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 
Ανακοίνωση στήριξης στους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και στα καλλιτεχνικά σωματεία

 Σχετικά με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022)

 

Το ΕΕΤΕ δηλώνει την στήριξη του στους σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και τους εργαζόμενους καλλιτέχνες που αντιμετωπίζουν για μια ακόμα φορά την υποβάθμιση της εργασίας τους και της εκπαιδευτικής τους κατάρτισης με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 (ΦΕΚ 232/Α/17-12-2022)
 
Ένα Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ διπλώματα των αποφοίτων των δραματικών σχολών, των ωδείων, των σχολών χορού και κινηματογράφου και τα εξισώνει με το απολυτήριο λυκείου, που υποβαθμίζει μισθολογικά τους καλλιτέχνες που δεν έχουν  πτυχίο Ανώτατης ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που παρακάμπτει το Ν. 4325/15, που κατατάσσει στην κατηγορία ΤΕ τους κατόχους Πτυχίων και Διπλωμάτων Ωδείων και Μουσικών Σχολών  αναγνωρισμένων από το ΥΠΠΟ.

 Από τη μία οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και με τις οδηγίες της ΕΕ αναφέρονται στον πολιτισμό σαν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης και από την άλλη περνάνε νομοσχέδια για την υποβάθμιση και διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ισοπέδωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας παιδείας και με προεδρικά διατάγματα αποφασίζουν την εξίσωση εξειδικευμένων σπουδών με το απολυτήριο Λυκείου. Εξειδικευμένες σπουδές που θα έπρεπε να εντάσσονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, αίτημα διαχρονικό των καλλιτεχνικών φορέων που δεν λαμβάνεται υπόψιν από καμία κυβέρνηση πολλά χρόνια τώρα.

Με ένταση διαμαρτύρονται τις τελευταίες μέρες οι σπουδαστές, απόφοιτοι δραματικών σχολών και ωδείων, τα σωματεία εργαζομένων σε όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους για αυτό το  απαράδεκτο προεδρικό διάταγμα που τους αναγκάζει να σπουδάζουν από την τσέπη τους, και παράλληλα  τους πετάει στην κόλαση της ανειδίκευτης εργασίας, ή στη συλλογή πτυχίων ΑΕΙ άσχετων με τις καλλιτεχνικές τους σπουδές, για να μπορούν να εργαστούν στο δημόσιο.

Η μαζική αντίδραση των καλλιτεχνικών φορέων την Τρίτη 27-12-2022 με την παν-καλλιτεχνική συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού και πορεία στο Σύνταγμα είναι άλλη μία κίνηση που επιβεβαιώνει ότι τα αντανακλαστικά των σπουδαστών και εργαζομένων μέσα από τα οργανωμένα σωματεία και  τους φορείς τους είναι αυτά που μπορούν να γίνουν επιπλέον μοχλός πίεσης για  την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22 και τη γενική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, ακόμα και όταν φέρνουν τα απαράδεκτα νομοσχέδια τους μέσα στις γιορτές.

 Αιτήματα 

Το νέο προσοντολόγιο να μην καταργήσει την κατάταξη στην κατηγορία ΤΕ των κατόχων των καλλιτεχνικών τίτλων σπουδών. Κανένας διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. 

Ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο. Επαναφορά της διδασκαλίας των καλλιτεχνικών μαθημάτων. 

Καλλιτεχνική εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου σε όλους τους κλάδους των Τεχνών.
 

Συγκρότηση συστήματος δημόσιας και δωρεάν καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια ως και το Πανεπιστήμιο.


  Με εκτίμηση

 
Για το Δ.Σ.

 
Ο Πρόεδρος                                                                   Η Γενική Γραμματέας

 

Νάσος Χαλκίδης                                                                   Βικτώρια Νταρίλα

 
 
 

 
 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10