21 03-2024
Αθήνα

Συλλογή αφισών με έργα τέχνης για σχολείο

Χορήγηση αφισών ή ανατύπωση έργων Τέχνης προκειμένου να αναρτηθούν στις αίθουσες σχολείου

15 05-2024
Αθήνα

Ανακοίνωση για ημερίδα για τα εργασιακά ζητήματα των εικαστικών- Πρόγραμμα

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

06 03-2024
Αθήνα

Σε αναζήτηση βαθμολογητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δελτίο τύπου σχετικά με έγγραφο που καλεί εκπαιδευτικούς για να οριστούν βαθμολογητές πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Προβολή Ανακοίνωσης

Έφυγε από την ζωή ο γλύπτης Θόδωρος

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ
 

Ο ΓΛΥΠΤΗΣ  ΘΟΔΩΡΟΣ (ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
 

 
 

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος/ΕΕΤΕ εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του γλύπτη Θόδωρου (Παπαδημητρίου), ο οποίος απεβίωσε στις 8 Ιουνίου 2018, σε ηλικία 86 ετών.
 

Ο Θόδωρος (Παπαδημητρίου) γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Τα έτη 1952-1958 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών ενώ συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στην Ecole des Beaux-Artes, Παρίσι την περίοδο 1959-1962. Έμεινε για χρόνια στο Παρίσι όπου και έγινε γνωστός ως γλύπτης. Μετά την επιβολή της χούντας στην Ελλάδα έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο. Το 1972, ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε γλυπτική στο California State University και ακολούθως μετά την πτώση της Χούντας, για τα έτη 1980-1998 υπήρξε καθηγητής Πλαστικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Το 2007 το ΕΜΠ του απένειμε τον τίτλο του Ομότιμου καθηγητή. Το 2013 αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος.
 

Η πρώτη του ατομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 1965 και έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όπως και συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις και performances σε Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Τουρκία, Κορέα, Μαδαγασκάρη κ.α.
 

Το 1965 κέρδισε την πρώτη του διάκριση (Βραβείο Ροντέν) στη Μπιενάλε Νέων του Παρισιού. Τιμήθηκε έκτοτε με πολλά βραβεία από ελληνικούς και διεθνείς φορείς με τελευταία διάκριση (1997) το Grand Prix του 42ου Salon d’ Art Contemporain, Montrouge, Paris.
 

Δημοσίευσε μελέτες και έρευνες για την Τέχνη ενώ υπήρξε ο συγγραφέας 7 βιβλίων. Από το 1989 διετέλεσε σύμβουλος εικαστικών περιβαλλοντικών μελετών σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
 

Γλυπτά του έργα και κατασκευές του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το γλυπτό του «Νίκη 67» κοσμεί το νέο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
 

Μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδος από το 1962 είχε κατά περιόδους οριστεί εκπρόσωπός του σε Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς.
 

 Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους 
 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10