12 01-2024
Αθήνα

Ανακοίνωση για την έκδοση λευκώματος της ψηφιακής έκθεσης “ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ”

Συλλογή έργων ΄έως τις 28 Ιανουαρίου

12 02-2024
Αθήνα

Επιστολή παραίτησης Εφόρου-απάντηση ΔΣ του ΕΕΤΕ

Σχόλιο του ΔΣ του ΕΕΤΕ σχετικά με την επιστολή παραίτησης

14 02-2024
Αθήνα

Κάλεσμα για την κινητοποίηση της Πέμπτης 15 Φλεβάρη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Πέμπτη 15 Φλεβάρη στις 12 μ. στα Προπύλαια. Το ΕΕΤΕ θα βρίσκεται στην συμβολή Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους

Προβολή Ανακοίνωσης

Πρόσκληση στην Προγραμματική Γενική Συνέλευση του ΕΕΤΕ

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ

Πρόσκληση-Κάλεσμα προς τα μέλη του ΕΕΤΕ

στην προγραμματική

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (β) ΤΟΥ ΕΕΤΕ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018, ώρα 5.30 μ.μ.

στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού

Μπουμπουλίνας 20, Εξάρχεια

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι, το ΔΣ του ΕΕΤΕ σας καλεί στην ετήσια προγραμματική Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΕΤΕ με θέματα:

1. Προγραμματισμός του ΕΕΤΕ για τον Προϋπολογισμό 2019

2. Οργάνωση δράσεων και κινητοποιήσεων για τα ζητήματα

που απασχολούν τον χώρο μας

 

Η Γενική Συνέλευση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αρχικά (η α΄) στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42 στα Εξάρχεια, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018. Λόγω μη απαρτίας η Γενική Συνέλευση (η β΄) ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 5.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Εξάρχεια.

 

Tα προβλήματα του χώρου των εικαστικών τεχνών παραμένουν χρόνια άλυτα. Το ΔΣ έχει κατ’ επανάληψη θέσει στην πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και στα άλλα αρμόδια Υπουργεία, τα θέματα του 1%, των δημόσιων καλλιτεχνικών έργων, φορολογίας και ασφάλισης, περικοπής των συντάξεων κ.ά.

• Για το θέμα του 1% (της συμβατικής δαπάνης των δημοσίων κτιρίων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου που πρέπει σύμφωνα με τον νόμο 2557/97 να διατίθεται για την καλλιτεχνική τους διακόσμηση) καταθέσαμε ξανά την πρόταση του ΕΕΤΕ για νέα Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε το ΕΕΤΕ από το 2012, ενώ περιλάβαμε τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αποφασισθούν από την Πολιτική Ηγεσία για να λειτουργήσει ο νόμος του 1%, στην πρόταση νόμου που καταθέσαμε για τα Δημόσια Καλλιτεχνικά Έργα και τους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς. Την πρόταση νόμου την έχουμε καταθέσει στον Υπουργό Πολιτισμού και στα κόμματα (πλην Χρυσής Αυγής), καθώς και στο Υπ. Οικονομικών που είναι αρμόδιο για τον ν. 4412/16, που δημιούργησε πολλά προβλήματα και αναστατώσεις στο θέμα αυτό.

• Δεν υλοποιείται στην ώρα του ούτε  καν αυτός ο απαράδεκτος νόμος για τις συντάξεις καλλιτεχνών και λογοτεχνών. Όπως ήδη έχουμε επισημάνει με τον νόμο που ισχύει από το 2013, οι συντάξεις έχουν περιορισθεί σε ύψος και σε αριθμό, γι’ αυτό και διεκδικούμε την αλλαγή του νόμου.

• Παραβιάζεται συχνά ο νόμος του ΕΕΤΕ, με τον οποίο ΜΟΝΟ ΜΕΛΗ του ΕΕΤΕ δικαιούνται να αναλαμβάνουν δημόσια καλλιτεχνικά έργα (π.χ. εγκύκλιος Ιεράς Συνόδου, συχνές παραβιάσεις από την ΤΑ και από άλλους δημόσιους φορείς κ.ά.).

• Η απάνθρωπη φορολογία τσακίζει μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους δημιουργούς, δημιουργώντας ένα αρνητικό πεδίο για τη διακίνηση των καλλιτεχνικών έργων και την καλλιτεχνική εργασία συνολικότερα.

• Η καλλιτεχνική Παιδεία διαρκώς συρρικνώνεται, το απαράδεκτο καθεστώς των αναπληρωτών και ωρομισθίων είναι πλέον κανόνας για τους εικαστικούς-εκπαιδευτικούς. Με την ΥΑ το 2016 για τις αναθέσεις, υποτιμήθηκε ο ρόλος του εικαστικού εκπαιδευτικού, ενώ πολλά σχολεία μένουν χωρίς εικαστικό-δάσκαλο τέχνης.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, το ΔΣ σας καλεί να συμμετέχετε στη Γενική Συνέλευση με τη γνώμη και την ψήφο σας και τη φυσική σας παρουσία στις εικαστικές δράσεις, στις εκθέσεις, στις επιτροπές και τις κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας.


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10