03 06-2024
Αθήνα

Έκθεση Γλυπτικής 2024 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αιτήσεις συμμετοχής από 5 έως 20 Ιουνίου 2024

04 06-2024
Αθήνα

Εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό και Εξελεγκτική

Κυριακή 16/6 και Δευτέρα 17/6/2024 ώρα 8.00 έως 20.00, στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια

06 03-2024
Αθήνα

Σε αναζήτηση βαθμολογητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δελτίο τύπου σχετικά με έγγραφο που καλεί εκπαιδευτικούς για να οριστούν βαθμολογητές πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Προβολή

Για την Αγιογράφηση Ιερών Ναών

 


 Αγιογράφηση Ιερών Ναών
 

 Το ΔΣ του ΕΕΤΕ απέστειλε για πολλοστή φορά προς την Αυτού Μακαριότητα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κύριο Ιερώνυμο, Προς την Ιερά Σύνοδο, Προς την Υπηρεσία Δομήσεως (Υ.ΔΟΜ.) και το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής της Εκκλησίας της Ελλάδος (με κοινοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων - Γραφείο Υπουργού  και  Γεν. Γραμματεία Θρησκευμάτων) διαμαρτυρόμενο για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για αναθέσεις αγιογράφησης Ναών και σε μη καλλιτέχνες -μέλη του ΕΕΤΕ, σε εργολάβους, σε εταιρείες κλπ. 

Στη συνέχεια έστειλε ξανά επιστολή του ΕΕΤΕ στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο, και την Υπουργό Πολιτισμού και  Αθλητισμού κ. Λυδία Κονιόρδου αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

  « Επικοινωνούμε μαζί σας σε συνέχεια επιστολής που αποστείλαμε στον Αρχιεπίσκοπο       Αθηνών και κοινοποιήσαμε σε εσάς. Σκοπός της επικοινωνίας μας είναι να ζητήσουμε την παρέμβασή σας προκειμένου να προστατευτούν οι Ιεροί Ναοί και οι λοιποί χώροι που εντάσσονται στα πλαίσια της εκκλησιαστικής τέχνης από παρεμβάσεις που προσβάλλουν την αισθητική τους καθώς και την καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Η εκκλησιαστική τέχνη αποτελεί ζωντανό στοιχείο της πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και η πολιτεία οφείλει να την προστατέψει. Θα πρέπει να σας επισημάνουμε ότι το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών έχει γίνει αποδέκτης πλήθους καταγγελιών σχετικά με την αγιογράφηση Ναών από πρόσωπα που δεν είναι μέλη του και δεν έχουν καλλιτεχνική ιδιότητα. Τα τελευταία χρόνια από πλευράς Εκκλησίας και νομικών προσώπων που ανήκουν σε αυτήν παρατηρείται μια συστηματική παραβίαση του  άρθρου 9 παρ. 1 του Νόμου του Επιμελητηρίου 1218/81 Φ.Ε.Κ.289,σύμφωνα με το οποίο προκειμένου να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον, «Μόνο τακτικά μέλη του Επιμελητηρίου δύνανται να αναλαμβάνουν και εκτελούν παραγγελίας έργων ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής (αγιογραφία , ψηφιδωτό) διά  λογαριασμόν:  α)  Κρατικών Υπηρεσιών, β) Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενώσεων και Ιδρυμάτων αυτών, γ) Κοινωφελών Ιδρυμάτων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, δ) Ερανικών Επιτροπών, ε) Οργανισμών Κοινής Ωφελείας, στ) Ιερών Ναών και ζ) Νεκροταφείων.” Συνεπώς, προκειμένου να ανατεθεί οποιαδήποτε καλλιτεχνική εργασία, θα πρέπει να ζητείται βεβαίωση μέλους του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών.

 

Οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι από το 2014 με δυο επιστολές μας έχουμε θέσει το ζήτημα στην Εκκλησία της Ελλάδας και έχουμε ζητήσει τον σεβασμό του νόμου και την συνεργασία με τους αρμόδιους εκκλησιαστικούς φορείς για την προστασία της αισθητικής και της καλλιτεχνικής ταυτότητας των Ιερών Ναών. Διαπιστώσαμε ότι οι αιτιάσεις μας δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής και δυστυχώς δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας και διαλόγου για την οριστική και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος επίλυση του παραπάνω ζητήματος. Αντιθέτως η Ιερά Σύνοδος με την Εγκύκλιο 2842/1330/13-6-2014 επιχειρεί να απαξιώσει το νομοθετικό καθεστώς όπως ορίζεται από τον νόμο 1218/1981 και επιβάλλει  στους επικεφαλής των διαφόρων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων να μην τον εφαρμόζουν. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε καλλιτεχνικής εργασίας «απαιτείται και αρκεί η καλλιτεχνική άδεια η οποία εκδίδεται από της ΥΔΟΜ της Εκκλησίας της Ελλάδος κατόπιν συμφώνου γνώμης του ΚΕ.Σ.Ε.Α άνευ της οποίας απαγορεύεται η έναρξης καλλιτεχνικής εργασίας, είτε ο καλλιτέχνης είναι εγγεγραμμένος εις το Επιμελητήριον Εικαστικών Τεχνών είτε όχι». Με αυτό τον τρόπο ανοίγει θεσμικά ο δρόμος για να παρεισφρήσουν στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης ιδιώτες, εταιρίες και γενικότερα άτομα και ομάδες που δεν διαθέτουν ούτε καλλιτεχνικό κριτήριο ούτε καλλιτεχνική παιδεία. Επιπλέον το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή που του αναγνωρίζει ο εθνικός νομοθέτης και συνίσταται στην εποπτεία της εικαστικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας χωρίς την ύπαρξη θεσμικών στεγανών ή θεσμοθέτηση ειδικών εξαιρέσεων.   Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το αδιέξοδο που θίγει και υποβαθμίζει την μεγάλη παράδοση της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης και ακυρώνει την αποστολή του Επιμελητηρίου Εικαστικών  Τεχνών στο τόπο μας, αιτούμαστε την συνδρομή σας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο νόμος 1218/1981 συνιστά τμήμα της εθνικής νομοθεσίας περί καλλιτεχνικής δραστηριότητας στον τόπο μας και δεν έχει καταργηθεί. Η παρέμβαση σας , ως καθ  ύλην αρμόδιου Υπουργού κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να προστατευτούν η πολιτιστική κληρονομιά και η θρησκευτική τέχνη από την δράση αδαών ως προς αυτές ατόμων , πού λόγω έλλειψης καλλιτεχνικής παιδείας δεν δύνανται να ανταποκριθούν στο ρόλο που τους ανατίθεται όλο και πιο συχνά».
 

Στη συνέχεια το Υπ. Παιδείας -καθ΄ύλην αρμόδιο Υπουργείο- μας κοινοποίησε ερώτημα που απέστειλε προς την Εκκλησία της Ελλάδος ζητώντας τις απόψεις τους επί του θέματος. 

 

Σε αυτή την κοινοποίηση επανήλθε το ΔΣ του ΕΕΤΕ με την εξής επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου Κωνσταντίνο (με Κοινοποίηση: στη  Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης και στο   Τμήμα Α- Εκκλησιαστικής Διοίκησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων :
 

«Σε απάντηση της επιστολής που απευθύναμε σε σας με αριθ.πρωτ.682/4-5-2018, με θέμα την αγιογράφηση των Ιερών Ναών, λάβαμε ενημέρωση για την διαβίβαση  της επιστολής μας (αρ.πρωτ.81712/θ1) στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.
 

Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι σκοπός της επιστολής που σας αποστείλαμε ήταν να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου σας ,ως καθ ύλην αρμοδίου, απέναντι στο σοβαρό θέμα της συστηματικής παραβίασης του ν.1218/1981 από τους εκκλησιαστικούς φορείς. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως ήδη έχουμε αποστείλει σχετικό έγγραφο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στην Ιερά σύνοδο για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο σας κοινοποιήθηκε με αριθ.πρωτ.642/27-4-2018. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι προς το παρόν δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση στις καταγγελίες που έχουμε κάνει.

Στην επιστολή μας προς εσάς αναφερθήκαμε εκτενώς στο πρόβλημα που έχει ανακύψει εξαιτίας της παραβίασης του νόμου από πλευράς Εκκλησίας και επισημάναμε τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο προστασίας της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαφύλαξης της ορθόδοξης χριστιανικής εικονογραφικής παράδοσης. Διαπιστώνουμε σε μια πορεία ετών ότι η πλευρά της Εκκλησίας παρουσιάζει μια έκνομη συμπεριφορά και δεν επιδεικνύει την ελάχιστη διάθεση συνεργασίας και ειλικρινούς διαλόγου, όπως επιθυμεί το Επιμελητήριο. Κατόπιν τούτου , πέραν της προώθησης της επιστολής μας στην Ιερά Σύνοδο, θα επιθυμούσαμε να έχουμε την επίσημη θέση του Υπουργείου σας για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνοντας υπόψη σας τον ρόλο που έχει αναγνωρίσει ο εθνικός νομοθέτης στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και την ανάγκη διαφύλαξης της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε όλες  τις εκφάνσεις της».

 


Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10