Προβολή Εκδήλωσης

Από την Εκδρομή που οργάνωσε το ΕΕΤΕ στις Κορυσχάδες και το Καρπενήσι 31/3 και 1/4/2018

Από την εκδρομή που οργάνωσε το ΕΕΤΕ  στις ιστορικές Κορυσχάδες Ευρυτανίας 31/3 και 1/4/2018.

Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ,  η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περίπου 1.800.000  Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι.

Η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1944 και στις 27 Μαΐου ψηφίστηκε το πρόγραμμά του.

Η  διήμερη εκδρομή στις Κορυσχάδες και το Καρπενήσι περνώντας από Μικρό και Μεγάλο Χωριό μας πλούτισε ιστορικά και αισθητικά..

Στις φωτογραφίες, η ξενάγηση μέσα στο σχολείο που σήμερα είναι το Μουσείο της Αντίστασης, τοιχογραφία του Βάλια Σεμερτζίδη μέσα στο χώρο που έγινε η πρώτη εθνοσυνέλευση την Άνοιξη του 1944 (τις περισσότερες τοιχογραφίες του χώρου που είχε ζωγραφίσει το εικαστικό συνεργείο του ΕΑΜ τις κατέστρεψαν με εντολή της Κυβέρνηση Πλαστήρα), καθώς και απόψεις του χώρου.
 


 


 
 
 

 
 
 
 

 
 


 
Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10