03 06-2024
Αθήνα

Έκθεση Γλυπτικής 2024 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Αιτήσεις συμμετοχής από 5 έως 20 Ιουνίου 2024

04 06-2024
Αθήνα

Εκλογές για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό και Εξελεγκτική

Κυριακή 16/6 και Δευτέρα 17/6/2024 ώρα 8.00 έως 20.00, στα γραφεία του ΕΕΤΕ, Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια

06 03-2024
Αθήνα

Σε αναζήτηση βαθμολογητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Δελτίο τύπου σχετικά με έγγραφο που καλεί εκπαιδευτικούς για να οριστούν βαθμολογητές πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Σκοποί

 

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, είναι θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σύμφωνα με το νόμο του (ν. 1218/81), είναι ο συλλογικός φορέας των 6.000 και πλέον εικαστικών καλλιτεχνών. Αγωνίζεται  για την επίτευξη των σκοπών για τους οποίους και υπάρχει:

  • την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και την ενίσχυση της κοινωνικής λειτουργίας της τέχνης, τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης, την προαγωγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας,
  • τη στήριξη των εικαστικών καλλιτεχνών με την εξασφάλιση των προϋποθέσεων να πραγματοποιούν το έργο τους
  • τη συμβολή προς την Πολιτεία για τη διαμόρφωση πολιτιστικής της πολιτικής.

 

Tο Επιμελητήριο έχει σύμφωνα με το νόμο του την υποχρέωση:

 Α) να διοργανώνει εκθέσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, μορφωτικά & μελετητικά συνέδρια και να συνεργάζεται για την προβολή των εικαστικών τεχνών με όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος. Σας υπενθυμίζουμε ότι για τρία χρόνια, έως το 2005, το ΕΕΤΕ ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Τεχνών Α.Ι.Α.Ρ. UNESCO,  καθώς και είναι εκλεγμένο μέλος στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού της τμήματος. Στα πανελλήνια συνέδρια που διοργανώνει απευθύνεται και συσπειρώνει επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς από ένα ευρύ φάσμα (Πανεπιστημιακούς, Ιστορικούς Τέχνης κλπ).

Β) να μελετά, να επεξεργάζεται και να ενημερώνει τα μέλη του για κάθε θέμα που σχετίζεται με θέματα εργασίας, θέματα καλλιτεχνικής παιδείας, για δημόσιους καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, δημόσια καλλιτεχνικά έργα, ζητήματα αισθητικής του δημόσιου χώρου, θέματα ασφάλισης & περίθαλψης, πρόνοιας, θέματα φορολογίας, ζητήματα προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών   καθώς και για κάθε θέμα που σχετίζεται με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε τοπικό η διεθνές επίπεδο.

Γ) να μελετά και να εισηγείται θεσμικά προς την Πολιτεία,  για κάθε θέμα σχετικό με την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών, να συνεργάζεται με Υπουργεία, δημόσιους, κρατικούς η τοπικούς διοικητικούς φορείς, να επιλύει θέματα σχέσεων των καλλιτεχνών με το Κράτος, καθώς και να λειτουργεί στο χώρο του γραφείο ενημέρωσης καλλιτεχνών και κοινού.

Δ) Να κρατάει ένα αρχείο των σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών, από την ίδρυσή του το 1944 έως και σήμερα, και να διευκολύνει μέσω της παρουσίας του στο διαδίκτυο την επικοινωνία με το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, κάθε μελετητή και ενδιαφερόμενο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ε) να εγγράφει νέα μέλη με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος του, καθώς και να επιλέγει έργα για την καλλιτεχνική του εκπροσώπηση, πάντα μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους καλλιτέχνες- μέλη του (μέσα από την λειτουργία αιρετής επιτροπής κατάταξης και κρίσεων, μονοετούς θητείας)

ΣΤ) να εκδίδει μηνιαία εφημερίδα ενημέρωσης των μελών του

 

Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10