Αρχείο

Σας καλωσορίζουμε στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (Ε.Ε.Τ.Ε.)
Επισκεφθείτε το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ε.Ε.Τ.Ε. πατώντας εδώ.


Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών είναι ο μόνος συλλογικός φορέας εικαστικών τεχνών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ΝΠΔΔ υπό την οικονομική εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, με αιρετή διοίκηση και ανώτατο όργανο τη Γενική Συνέλευση των μελών του, ενώ διαθέτει το πλουσιότερο αρχείο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες δεδομένου ότι αριθμεί σήμερα πάνω από 6000 μέλη.

Το πλούσιο αρχείο του Ε.Ε.Τ.Ε. που χρονολογείται από το 1944, αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον πλούσια αρχεία , με ανυπολόγιστη ιστορική αξία, καθώς συγκεντρώνει πλήθος εγγράφων με στοιχεία για την καλλιτεχνική ζωή της μεταπολεμικής και σύγχρονης Ελλάδας.

Το πλούσιο υλικό του Ε.Ε.Τ.Ε. παραμένει άγνωστο στους ερευνητές και το κοινό. Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών αποφάσισε να συμμετάσχει στην πρόσκληση 31 της Ψηφιακής Σύγκλησης και να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση κρίσιμου όγκου του αρχείου του με σκοπό την διάσωση, καταγραφή, και ανάδειξη του υλικού, προσβλέποντας στην αξιοποίησή του για λόγους εκπαιδευτικούς αλλά και ευρύτερα και την δημιουργία βάσης με πρόθεση να συνεχιστεί αδιάληπτα η διεύρυνση η συγκέντρωση και ο εμπλουτισμός του υλικού του.

Το Αρχείο του Ε.Ε.Τ.Ε. περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή το υλικό που αντανακλά όλες τις δράσεις του. Πιο συγκεκριμένα:

  • Όλη την αλληλογραφία του ΕΕΤΕ με το κράτος, τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές για θέματα που σχετίζονται με την καλλιτεχνική δημιουργία, την τοποθέτηση εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους, καθώς και θέματα αισθητικής αγωγής, επαγγελματικά θέματα, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, φορολογικά.
  • Αρχείο για τους αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών για τα εργασιακά τους δικαιώματα, για την κοινωνική λειτουργία της τέχνης.
  • Ντοκουμέντα, επιστημονικές μελέτες, πρακτικά από συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό που διοργάνωσε ή συμμετείχε το ΕΕΤΕ, φωτογραφικό και άλλο υλικό από εικαστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα.
  • Όλους τους εικαστικούς δημιουργούς μέλη του από το 1944 βιογραφικά στοιχεία, εκθέσεις, εργογραφία, μελέτες, συγγραφικό έργο.
  • Αρχείο από τις συμμαχίες του με κοινωνικούς – λαϊκούς συλλογικούς φορείς, από τους αγώνες του για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επισκεφθείτε το Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Ε.Ε.Τ.Ε. πατώντας εδώ.
 
Το Newsletter μας

Χάρτης

Στείλτε μας μήνυμα

Επικοινωνία


Ωράριο

Δευτ.-Παρ:10